Şam’dan Ankara’ya “Terör Sponsorluğu” Suçlaması

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, sanal ortamda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. Muallim, önceden kaydedilen konuşmasında Ankara’nın dış politikasına sert eleştiriler yöneltere ‘Suriye ve bölgedeki terörün ana destekçilerinden biri’ olarak nitelendirdi.

Muallim ayrıca Ankara’nın, Covid-19 vakalarında artış görülen Rojava’nın suyunu keserek  ‘savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini” belirtti.

Suriyeli bakan, TC’nin ‘Suriye’den Libya’ya terörist ve paralı asker taşımak’, ‘Irak’ın egemenliğini ihlal etmek’, ‘Suriyeli sığınmacıları Avrupa’ya karşı pazarlık kozu olarak kullanmak’ ve ‘Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde güç kullanarak hak iddia etmek’ fiillerini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Velid Muallim, Ankara’nın ‘uluslararası hukuka göre haydut bir rejim haline geldiğini’, ‘tüm bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını ve durdurulmasının gerektiğini’ söyledi.

Muallim ayrıca Suriye’deki TSK ve ABD askeri varlığını kast ederek, “Suriye hükümeti uluslararası hukuk kapsamındaki tüm yolları kullanarak işgale son vermek için ne gerekiyorsa yapacaktır” diye konuştu.