Fatih Ormanı Paylaşılamadı

Geçtiğimiz ay Ağaoğlu’nun, Ataşehir’de kaçak alana kurduğu süper lüks dükkanları bir sene boyunca işletmesine belediyenin göz yumması medyaya yansımıştı. Ağaoğlu’nun devletle ortak olduğu başka bir yolsuzluk da reklamları her yerde karşımıza çıkan “Maslak 1453” projesinde ortaya çıktı. Reklamda Ağaoğlu, İstanbulluların Parkorman diye bildiği Fatih Ormanı’nı babasının ormanı gibi tanıtıp, ormanda “at koşturuyordu”.
Orman Bakanlığı, reklamların ardından yaptığı bir açıklamada, Fatih Ormanı’nın şu andaki kiracısı olan AKC Petrol Ürünleri Şirketi ile olan anlaşmanın, bakanlık tarafından feshedildiğini açıkladı. Bahsi geçen AKC Petrol Ürünleri Şirketi ormanın giriş ücretlerini toplama ve orman içerisinde tesislerin işletilmesi hakkının ihalesini almış; bu sebeple olsa gerek Ağaoğlu 24 Aralık 2010’da AKC Petrol’ün hisselerini devralmıştı. Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ihaleyi alan şirketin devredilmesi halinde anlaşmanın bakanlık tarafından feshedilebileceğini hatırlatıp, bu nedenle Fatih Ormanı’nın işletme ve bilet kesme hakkını Ağaoğlu’ndan geri alacaklarını açıkladı. Açıklamada dikkat çeken nokta ise bakanlığın, Fatih Ormanı’nın işletme hakkının dolaylı yoldan Ağaoğlu’na devredilmesinden, Maslak 1453 reklamıyla haberi olduğunu iddia etmesiydi. Halbuki Ağaoğlu Fatih Ormanı’nı iki senedir devletin bilgisi dahilinde işletiyor. Eroğlu açıklamasında ormanların özel teşebbüse terk edilemeyecek kadar önemli olduğunu, ormanın biletçiliğini ihaleye çıkarmayıp bakanlığın kendisinin bu işi yürütmesini düşündüklerini söyledi. Bu ormanlara sahip çıkma söylemini, toplumsal muhalefete rağmen dayatılan “Orman vasfını yitirmiş arazi”lerle ilgili yasa tasarısını geçirip, orman arazilerinin talanını teşvik eden bir bakanın söylemesi ise yaşananların ardında koca bir soru işareti bıraktı.
Fatih Ormanı, İstanbul’da askeri bölgeler ve mezarlıklarla beraber yeşil kalan nadir alanlardan. Dolayısıyla Fatih Ormanı, İstanbul’u topyekün talana koyulmuş iktidar sahipleri ve kapitalistler için paha biçilemez ve paylaşılamaz bir arazi. Ağaoğlu reklamında araziyi babasının arazisi gibi sunmuştu. Fatih Ormanı’na el koymasına az kalmış olsa gerek ki, reklamlarına milyonlar harcadı. Devlet ve diğer şirketlerle alanın paylaşılmasında nasıl sorunlar yaşandı bilinmez fakat devletin bu rant savaşından kapacağı bir payın olduğu kesin.