İnsan Hakları Derneği: “Zorunlu Askerlik Kaldırılsın”

Askerdeyken şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerin aileleri, Ankara’da bulunan İHD Genel Merkezi’nde bir araya geldi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, askerde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerden devleti sorumlu tutarken, aileler zorunlu askerliğin kaldırılmasını istedi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkdoğan, asker ölümleri ile ilgili faillerin açığa çıkarılarak yargılanmadığını vurgulayarak, vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini belirtti ve “Türkiye’de vicdani ret olmuş olsaydı, bu kadar şüpheli asker ölümleri yaşanmazdı. Vicdani ret hakkının tanınması yerine, askeri mahkemelerin kanunlarında değişiklikler yapılıyor. Türkiye zorunlu askerliğin kaldırılması için bir an evvel adım atmalıdır” şeklinde konuştu.

Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği Başkan Yardımcısı Rıza Doğan ise, TC ordusu içerisinde, son 22 yılda 3 bin 813 askerin cephe gerisinde öldürüldüğünü vurgulayarak, şüpheli asker ölümlerinin sivil intiharlardan 3 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Doğan, yalnızca 2012 yılından bu yana ise 171 askerin, zorunlu askere gitmesinden kaynaklı intihar ettiğini kaydetti.

Askerdeyken şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerden Murat Can’ın babası Oktay Can da, askeri mahkemelerin kaldırılması gerektiğine işaret ederek, devlete seslendi. “Benim çocuğumu askere götürüp öldürüyorsun. Sonra da bana ölüsünü gönderiyorsun” şeklinde konuşan Can, bu cinayetler son bulana kadar mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 24. sayısında yayımlanmıştır.