Dünya Referandumu Böyle Gördü

Anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan Referandumu’nda resmi sonuçlar hala açıklanmazken, referanduma dünya basınından ilk tepkiler de gelmeye başladı.

Referandum sonuçlarını yakından takip eden İngiliz The Guardian , referandum  sonuçlarındaki şaibeye atıfta bulunarak AKP merkezlerinde “erken bir kutlama havası” başladığını belirtti. The Guardian , İngiltere’deki Türkiyelilerin referandumda %80.47 oranında hayır oyu kullandıklarını hatırlattı.

The Washington Post’ta yer alan Kareem Fahim imzalı bir makalede ise Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası muhalefete yönelik baskı politikalarını artırdığını belirterek, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasını referandum sonuçlarını Erdoğan lehine etkilemek için bir hamle olarak yorumladı.

CNN’e göre referandumdan çıkacak “evet” sonucu 1923’ten beri Türkiye’nin yaşadığı en çalkantılı değişiklik olacak.

Fransız Liberation “otokrasiden önceki son seçim” başlığını kullanırken Le Figaro ise “reformculuktan sultanlığa geçiş” manşeti attı.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ise referandumdan çıkacak “evet” sonucunda, anayasa paketinin  değiştirilmeden uygulanmasının  AB ile müzakerelerin askıya alınması anlamına geleceğini ifade etti.