AGİT Raporuna Göre Referandumda Adaletsizlik Var

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), referandum sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. AGİT gözlemcileri, referandum koşulları ile ilgili sert eleştirilerde bulundular.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyerek ön raporu medyayla paylaşan AGİT  Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta, “Seçim Kurulu’nun çalışmaları şeffaf değildi, sınırlı gözlemci vardı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun bu anlamda çok az genelgesi yayımlandı. Seçim Kurulları’nda siyasi partilerin temsili yeterli değildi” dedi.Tana de Zulueta, halen sürmekte olan OHAL’in  getirdiği baskıların, referandum ortamında olması gereken temel özgürlükleri kısıtladığını söyledi. “Evet” kampanyasının medyada “hayır”a göre çok daha fazla yer aldığına dikkat çeken Zulueta, “Medya yasakları, gazetecilerin tutuklanmaları ve çeşitli basın kuruluşlarının kapatılması, seçmenlerin farklı bakış açılarına erişimini azaltarak adaletsizlik yarattı.” dedi.

AGİT yetkilileri YSK’nın son anda mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayma kararını da sert biçimde eleştirdi. Gözlemciler, mühürsüz zarfların geçerli sayılmasının,devletin kendi yasasıyla çeliştiğini belirtti.