Çeçenistan’da LGBTİ’lere İşkence Var

Çeçenistan’da LGBTİ’lerin, kolluk güçlerince gözaltına alınarak,  işkence yapıldığı öğrenildi. Çeçenistan’da Mart ayından bu yana eşcinsel erkeklere yönelik işkence ve gözaltı iddiaları çoğalmıştı. 1 Nisan’da medyaya düşen haberlerde ise 100 eşcinsel erkeğin gözaltına alındığı ve aralarından üçünün yaşamını yitirdiği belirtiliyordu.Gözaltı,işkence ve 3 kişinin yaşamını yitirmesi iddialarını araştıran Rusya LGBTİ Ağı da olayın aydınlatılması için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

Söz konusu işkence ve katliam haberleri üzerine ise gerek Çeçenistan,gerekse Rusya devletlerinden alaycı,tehditkar ve LGBTİ’leri yok sayan açıklamalar yapıldı.Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov’un sözcüsü Ali Karimov LGBTİ’lerin varlığını inkar eden “ülkemizde var olmayan kişileri gözaltına almamız imkansız” açıklamasının yanı sıra tehditkar bir üslupla “Eğer Çeçenistan’da böyle kişiler varsa, güvenlik güçleri onlarla ilgili bir şey yapmak durumunda kalmayacaktır çünkü aileleri zaten onları geri dönüşü olmayan bir yere gönderecektir.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov’un ise yaptığı açıklamada kullandığı  “Geleneksel olmayan cinsel yönelime sahip erkekler” ifadesi dikkat çekerken,bu konuda kendilerine bir şikayet gelmediğini iddia etti.

Öte yandan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada “Onurlu bir yaşam için mücadele eden biz LGBTİ+’lar bu haberleri büyük bir dehşetle okuyoruz. Ne yaşam hakkımız ne de var olma hakkımız elimizden alınamaz, buna kalkışmak suçtur ve utanç vericidir.” denildi.