Yılmaz Özdil, Ateş Yakmayı Bilmeyenden Çoban* Olmaz

*Gütmeye de güdülmeye de karşı olan birisi olarak çobana ihtiyaç olduğuna inanmam. Ama yazıda bahsedilen çoban (ateşi) halkın birbirleriyle kurduğu iletişimi anlatmaktadır.

Hangi Hukukun Müdafasıdır, Müdafa-i Hukuk?

Yılmaz Özdil’de bir müdafaa-i hukuk ruhudur 3 gündür sürüyor. Ulusal bağımsızlık ruhuyla, hilafeti ve padişahlığı sona erdiren günlere referansla, yeni bir “Kurtuluş Savaşı” peşindeler. Bunda referandumda alınan “yüksek oyun” etkisi olduğu açık.

Yılmaz Özdil, bugünkü yazısında “hukuku” müdafaaya çağırıyor. Çağırıyor da muhatap bulabiliyor mu acaba? Mütevazı seçim eleştirileriyle Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını “demokratik” ilan etmekten kendini alamayan sözde muhalif medya, tüm varlığını referandum sonuçlarına armağan eden siyasi partiler, STK’lar ve odalar…

Siz, insanları referandumla her şeyin değişeceğine inandırın, parlamenter sistem dışı çözümleri yani sokak muhalefetini umursamayın, sonra insanları “hukuku müdafaaya” çağırın.
Dahası da var; bu sistemi inşa edin, bugün eleştirdiklerinizi Kemalizm’le yapılandırın, Takrir-i Sükun’ları ilan edin, İstiklal Mahkemelerini kurun, tüm bunları Cumhuriyetle görünmez kılmaya çalışın… Sonra hukuktan bahsedin!

Kimin hukuku bu? Hangi yasalara dayanır? Meşruluğunu nereden alır?

Zannetmeyin sokaklara çıkanlar sizin “müdafaa-i hukukunuz” için oradalar, onlar adaletsizlik kimden gelirse gelsin devlete karşı halkın adaleti için zaten hep oradalar…

Nedim Ciran