TSK’den Suriye ve Irak’ta Yeni İşgal Hazırlığı mı?

Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı adı altındaki işgal harekatını bir süre önce sonlandıran TSK’de son günlerde Suriye ve Irak sınır hattında tekrar hareketlilik gözlemleniyor.Silopi üzerinden Habur sınır kapısına dün yapılan zırhlı araç ve personel sevkıyatı bu hareketliliğin somut görüntülerindendi.İktidarı yanlısı Yeni Şafak gazetesinin askeri kaynaklara da dayandırdığına göre söz konusu yeni işgal harekatı Suriye’de Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine taşınma bahanesiyle Menbiç üzerine yapılacak.Türbenin eski yeri halen Menbiç sınırları içinde bulunan Karakozak beldesinde yer alıyor.Süleyman Şah Türbesi 2015 başlarında Menbiç’in IŞİD işgali altında bulunduğu dönemde gece operasyonu ile kaçırılarak sınıra sıfır noktası denilebilecek bölgeye taşınmıştı.

TSK’nin ikinci işgal girişiminin ise Güney Kürdistan’daki Zap ve Avaşin bölgelerine yönelmesi söz konusu. Habur’daki yığınağın bu girişime ilişkin olduğu düşünülüyor. Bu bölgelerin Kandil’e de çok yakın bir konumda olması Referandum öncesi dillendirilen “kara harekatı” söylemlerini akıllara getiriyor.

Öte yandan TSK’nin Suriye’de operasyonel işbirliği içindeki ÖSO çetesi yayınladığı bir video ile “Doğu Kalkanı Ordusu” adı altında 5000 kişiden oluştuğunu iddia ettiği askeri bir birlik kurduğunu açıkladı.Söz konusu askeri birliğin Rakka,Deyr -ez Zor ve halen büyük bölümü YPG kontrolündeki Haseke’yi hedefleyeceği belirtildi.