Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Denetim Kararı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi,bugün Türkiye için özel bir oturum gerçekleştirdi. AKPM’nin bugünkü oturumunda konu “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” idi.Oturum sonunda Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı “siyasi denetim” kararının tekrar yürürlüğe girmesi kararı alındı.Karar yapılan oyalamada 45’e karşı 113 oyla alındı.

Söz konusu oturumda bugün “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” başlıklı bir rapor ve karar tasarısı oylandı.Raporda medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, yargının bağımsızlığı ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL kapsamında alınan tedbirlerin “orantısız” olduğu vurgulanıyordu.Türkiye AKPM’nin bu kararıyla denetimden çıkarılıp tekrar denetime alınan ilk devlet oldu.Ayrıca bu kararla Türkiye  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde Rusya, Ukrayna, Moldova, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi devletlerin bulunduğu seviyeye geriledi.

Türkiye siyasi denetimden çıkma sürecine 1996’da girmiş,bu süreci 2004’te sonlandırarak denetimden çıkmıştı.Bugün alınan kararın,AB ile Avrupa Konseyi arasındaki bu güçlü bağ nedeniyle Türkiye’nin AB sürecine de etkisi olması bekleniyor.