Diyarbakır’da Yavuz Donat Olmak

Sur dümdüz edileli ne kadar oldu? Bodrumda insanlar yakılarak katledileli? Kürdistan coğrafyasında, birinin kanı kurumadan öteki ölmedi mi? Yıllardan on yıllardan beri gazeteler, radyolar, televizyonlar görmezden gelmedi mi, bu yaşananları?

Evet aynen öyle oldu. Birileri öldürdü, öteki görmezden geldi, hatta beriki görmezden gelmekle kalmadı. Diğerinin pisliğini örtmek için canhıraş çalıştı. Ana akım medyanın bu topraklarda macerası böyle özetlenebilir.

Yavuz’da böyle bir misyonla Amed’e gitmiş. Sur’un kadın emniyet müdürü ile görüşmüş. Valiler, kaymakamlar ve polislerle hoşbeş etmiş. Ona göre her şey süt liman herkes devleti çok seviyor. Herkes istikrar istiyor.

Yavuz halkın arasına karıştığını söylüyor. Fakat gezisi sırasında çektiği fotoğraflar pek öyle demiyor. Bir yanında polis, bir yanında vali ürkek ürkek etrafına bakıyor. Anlaşılan Yavuz, “…devleti çok seven, istikrar isteyen halkın…” arasına tek başına çıkamamış.

Valiler ve polis halkın nabzını tutmuşmuş. Geç bunları Yavuz, gözünü seveyim bırak bu işleri. Yıllardan beri aynı terane… İktidar değişiyor siz değişmiyorsunuz. İşiniz gücünüz, “pislik örtmek”. İşiniz gücünüz “güneşi balçıkla sıvamak”

Ama olmuyor Yavuz, olmuyor. Yapamıyorsunuz. Çünkü güneş her sabah doğmaya devam ediyor. Her sabah gerçekler ayan beyan ortaya çıkıyor.

Benim merak ettiğim şey ise, sen ve senin gibilerin her sabah o güneşin altında  uyanıp onca yalan dolan, hileye rağmen aynaya nasıl baktığı!