IŞİD’den Kaçan Yabancı Cihatçılar Türkiye’ye Teslim Oluyor

İngiltere’den yayın yapan The Guardian gazetesi ”Halifelik’ çökerken IŞİD’in yabancı savaşçıları topluca göç ediyor’ başlıklı özel haberinde  IŞİD mensubu çok sayıda yabancı cihatçının, örgütü terk ederek Türkiye’ye girmeye çalıştığını yazdı.Gazete haberinde, çoğunlukla İngiltere ve ABD pasaportuna sahip bu cihatçıların bu ülkelerde ağır cezalarla aradıklarına ve bu yüzden bu devletlere teslim olmaktan kaçındıklarına değiniyor.

“IŞİD’in Suriye ve Irak’ta tutunma kapasitesi çökerken çok sayıda yabancı cihatçı geçtiğimiz haftalarda örgütten kaçtı, bunların çoğu sınırı geçmek isterken yakalandı. Ancak sayısı bilinmeyen bazıları yakalanmamayı başararak Türkiye’ye girdi” diye yazan gazetenin haberinde Türkiye’ye teslim olanlar arasında iki İngiltere ve 1 ABD pasaportlu kişinin de olduğu belirtildi. Söz konusu kişilerin Kilis’te teslim olduğu öğrenildi. Bu kişilerden Bangladeş asıllı Aristidou’nun IŞİD kontrolündeki Rakka ve El-Bab’da yaşadığını söyledi.

Gazetenin ilettiği verilere göre 2014-201 sonu arası yaklaşık 30.000 yabancı cihatçı genellikle Türkiye güzergahını kullanarak IŞİD’e katıldı. Gazete bunlardan en az 250’sinin yüne bu güzergah üzerinden Avrupa’ya geçerek izini kaybettirdiğini belirtti.