Devletin Bir Yalanı Daha Sona Erdi: 12 Eylül Davası Düştü

Devlet tarafından,12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandumun “sola yönelik” vaatlerinden olan 12 Eylül darbecilerinin yargılanması yalanı bugün itibarıyla sona erdi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya hakkındaki davanın, sanıkların ölmüş olmaları nedeniyle düşürülmesine karar verdi.2012 yılında ilk duruşması yapılan davanın bugün son duruşması  yapıldı.

Duruşmada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın avukatları ile müşteki tarafın avukatları hazır bulundu.Müşteki avukatları iki sanığın ölmüş olması nedeniyle  “en azından” rütbelerinin sökülmesi talebinde bulundu.Ancak mahkeme heyetince bu talep reddedildi.Verilen aranın ardından mahkeme iki sanık hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdi.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül davasının iki sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Şahinkaya, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.Evren ve Şahinkaya’nın avukatlarının itirazıyla dosya temyiz için Yargıtay’a gönderilmiş ancak dosyanın incelenmesi tamamlanmadan iki sanık iki ay ölmüştü.

12 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen anayasa değişikliği referandumu öncesi mevcut iktidar referandumda anayasa değişikliği için “evet” oyu isterken vaatlerinden biri de “12 Eylül darbecilerinden hesap sormak” olmuştu.Devlet iktidarının bu vaadi ise liberal ağırlıklı “muhalif” bazı kesimlerde tam destek görmüş ve referandumda “evet-yetmez ama evet” propagandası yapılmıştı.