Fransa Seçimleri: Macron Kazandı,Aşırı Sağcılar En Yüksek Oylarına Ulaştı

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turu tamamlandı.İlk alınan sonuçlara göre,liberal eğilimli merkez aday Emmanuel Macron oyların %65.5’ini aldı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe adayı Marine Le Pen ise %34.5 oranında oy aldı.Bu oranın aşırı sağcıların seçimlerde gördüğü en yüksek oy oranı olması seçimin -önümüzdeki süreçte farklı sosyal/siyasal sonuçlara yol açabilecek- en önemli sonuçlarından biri oldu.

Ekonomik büyümeyi artırmayı hedefleyen, patronlar yanlısı bir dizi politika önerilerinden dolayı Fransa’da sermaye çevrelerince  “taze kan” olarak görülen Macron, bankacı kökenli bir siyasetçi.Macron’un patronlar tarafından “taze kan” olarak görülme gerekçelerinden biri de haftalık 35 saat olan çalışma sürelerini artırma vaadiydi.Geçtiğimiz Haziran ayında işçi eylemleri ve grevler sırasında bir sendikacıya  “Bir takım elbise satın almanın en iyi yolu çalışmaktır” diyen Macron’un bu sözü, protestolar ve üzerine atılan yumurtalarla karşılanmıştı.

Geçtiğimiz Mart ayında seçim programını açıklayan Emmanuel Macron,Kasım 2015’ten beri OHAL’in yaşandığı ülkede 10.000 yeni polis alınacağını da vaat etmişti.