Trump-Rusya Arasında İstihbarat Paylaşımı İddiaları

ABD medyasında,Başkan Donald Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Rus Büyükelçisi Sergey Kislyak’la IŞİD hakkında  gizli istihbarat bilgileri paylaştığı iddia ediliyor.Konu hakkında Washington Post’a konuşan eski ABD yetkililerinin verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta Rusya Dışişleri Bakanı ve Rus Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede ABD Başkanı Trump, çok gizli istihbarat bilgilerini paylaştı. Yetkililerin söylediklerine göre, bu bilgi paylaşımları, IŞİD’e ilişkin kritik bir istihbarat kaynağını tehlikeye atabilir.

Paylaşılan bilginin hassasiyeti sebebiyle ayrıntılarının dahi gizlendiği ve ABD hükümetine dahi kısıtlı bir şekilde verildiği belirtiliyor. Şu anda ABD’de en çok konuşulan konu olan skandala ilgili bilinen az sayıda bir başka bilgi de,ABD’ye istihbaratı sağlayan  müttefik ülkenin, ABD’ye bilgiyi Rusya’yla paylaşma izni vermediği.Washington Post’a konuşan  yetkili, Trump’ın “Rusya Büyükelçisi’ne, müttefiklerimizle paylaştığımızdan daha fazla bilgi verdiğini” belirtti.

Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik danışmanı  H.R. McMaster haberi yalanlarken,CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Geçtiğimiz hafta içinde ABD Dışişleri Bakanı  Rex Tillerson ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ziyaretinin olduğu sırada Trump’ın Rusya ile bağlantılarını soruşturan FBI Direktörü James Comey,Trump tarafından görevden alınmıştı.