Katar Resmi Ajansı “Hacklendi”, Suudlarla İlişkiler Gerildi

Katar resmi haber ajansı QNA, 23 Mayıs’ta Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani’nin Suudi Arabistan Büyükelçisini geri çağırmak istediğini duyuran bir haber paylaştı. Ertesi gün ise Katar İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed El Sani, Katar haber ajansının henüz bilinmeyen bir grup tarafından hacklenmesi nedeniyle sitede yanlış bilgilere yer verildiğini açıklama zorunda kaldı.

Suudi Arabistan ise söz konusu açıklamaları kabul etmeyerek, Katar merkezli Al Jazeera’ya ve Katarlı haber sitelerine erişim engeli getirdi. Suudları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn izledi. Suudi haber ajansı Al Arabiya’nın haberine göre ise erişim engelinin nedeni, Katar Şeyhi Tamim Bin Hamad el Sani’nin, İran’ı ‘İslamcı bir güç’ olarak tanıması olarak belirtildi.

Katar Emiri El Sani, dün Katarlı askerlerin yemin töreninde yaptığı açıklamada, “İran’a yönelik düşmanlık beslemekte bir hikmet yoktur” demişti.

Ajanstan paylaşılan söz konusu haberlere göre, Katar Emiri Şeyh El Sani’ye ait olduğu iddia edilen konuşmada,  Emir, İran’a tolerans çağrısında bulunuyor ve Suudi Arabistan’ı terörü finanse etmekle suçluyor.

Vahhabi İslam geleneğinin bölgedeki iki devleti, bazı İslami gruplara bakışta, aralarında farlılıklar yaşıyor. Bu örgütlerin başında ise Müslüman Kardeşler- İhvan  ve Hizbullah geliyor. Katar bu iki örgüte karşı Suudi Arabistan’a göre, “sempatiyle” yaklaşırken, Mısır yönetiminin ve Suudi Arabistan’ın terörist olarak tanımladığı İhvan liderlerine sığınma hakkı tanımıştı.