Black Mirror Dizisi Çin’de Gerçek Oluyor

Günümüz toplumunu ve bu toplum içindeki bireyin sorunlarını, yeni teknolojilerin getirdiklerini ve mevcut dünya düzenindeki siyaset, medya, kültür-sanat ilişkilerini yer yer “iğneleyici ve alaycı ifadelerle” yorumlayan Black Mirror dizisi gerçek oluyor.Dizinin  3. sezonunun ilk bölümü olan “Nosedive” başlıklı bölümde, “sosyal skor”  uygulamasının olduğu bir zaman dilimi ve insanlar üzerindeki etkilerinin anlatıldığı senaryo kurgusunun, Çin’de 2020 yılında uygulamaya sokularak, gerçekleşeceği öğrenildi.

A, B, C, D ve E olarak sınıflandırılacak sosyal skoru A kategorisine giren bireyler için iş bulmada kolaylık, eğitim olanakları, eğlence ve organizasyonlarda öncelik gibi avantajlar sağlanacakken, E kategorisine girenler ahlaksız ve güvenilmez olarak değerlendirilip hayatta çeşitli zorluklarla karşılaşacaklar.

Sosyal skor uygulaması, mobil uygulamalar, e-posta ve sosyal medya hesaplarındaki hareketleri takip eden yazılımla hayata geçirilecek. Aslında devletler tarafından, istihbarat, güvenli gibi aparatlar üzerinden “gizlice” yapılan bu uygulamalar, Çin tarafından aleni bir şekilde ve bireyin kendi rızası ile kendisinin “izlenip, puanlandırılması için” telefonuna, tabletine indirdiği bir aplikasyon sayesinde gerçekleşecek.