Evsize “Ev Hapsi”

14 Nisan’da Kadıköy Söğütlüçeşme’de uyuşturucu madde kullanmak ve satmak suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alınan 31 yaşındaki Barış Alkan için İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği, hukuk literatüründeki karşılığı “ev hapsi” olan ‘konutu terk etmemek suretiyle Adli Kontrol Tedbiri uygulanmasına’ karar verdi. Ancak evsiz olan Alkan için, bu kararın nasıl uygulanacağı soru işareti oldu.

Baro tarafından Barış Alkan’ı savunması için görevlendirilen Avukat Oktay Özer, karara itiraz ettiklerini belirterek, ” Kişi sokakta yaşıyor. Herhangi bir konutu yok. Ama bu kişi hakkında bir ev hapsi kararı var. Bu nasıl uygulanacak? ” diye sordu.

“Ev hapsi” cezası alan Barış Alkan ise, mahkeme kararında adres bilgisi olarak yer alan Söğütlüçeşme Metrobüs Durakları arkasında bulunan metal levhalarla çevrili boş alanda “cezasını” çekmeye başladı.

Kendisi gibi madde bağımlısı olan kişilerle birlikte sokakta yatan Barış Alkan’ın Sögütlüçeşme Metrobüs istasyonu ve çevresine çıkması yasak. Bölgede görev yapan polisler Alkan’ın bulunduğu yerden çıkmasına izin vermiyor. Bulunduğu bölgeden dışarı adım atamadığını söyleyen Barış Alkan, “Polisler gördükleri her yerde engelliyor. Dışarı çıkarsam ‘suç’ diyorlar. Evim olmadığı halde ev hapsindeyim” dedi.