Enis Berberoğlu’na Tutuklama Kararı

MİT TIR’ları davasının karar duruşmasında, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’na tutuklama kararı çıktı.

 

MİT TIR’ları davasından yargılanan CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezası alarak tutuklandı. Berberoğlu’nun Silivri Hapishanesi’ne götürüldüğü öğrenildi. Karar sonrası CHP Parti Meclisi olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

Bugün gerçekleştirilen karar duruşmasında, aynı davadan yargılanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün dosyalarının ayrılmasına hükmedildi.

Ne Olmuştu?

Kamuoyunda MİT TIR’ları davası olarak bilinen olayda, 2014 yılının 19 Ocak günü Suriye’ye giden üç TIR’ın Antakya’da, savcılık emriyle durdurulması sonucu, Türkiye devletinin istihbarat teşkilatı MİT’ ait TIR’larla Suriye’deki cihatçı çetelere silah ve personel sevk ettiği  iddia ediliyor, kanıt olarak da savcılık dosyasından alındığını belirtilen görüntüler gösteriliyordu. Daha sonra savcılık tarafından yasaklanan bu görüntülerde, ilaç kutularının altından çıkan havan topu mermileri ve diğer mühimmat görülüyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi’nde bu haberin yayınlanmasından iki gün sonra, 31 Mayıs 2015 günü TRT canlı yayınında TIR’lar konusunun gündeme getirilmesini casusluk faaliyeti diye niteleyerek “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu” dedi ve davanın açıldığını duyurdu.

Türkiye devleti yetkilileri, önce görüntülerin gerçek olmadığını, daha sonra ise gerçek olduğunu açıkladı. Gerçek olduğu kabul edilen görüntülerdeki silahların kimlere gönderildiği konusunda ise çelişkili açıklamalar yapıldı. AKP’den çeşitli düzeylerde farklı isimler, silahların Bayırbucak Türkmenleri ve ÖSO’ya gittiği noktasında çelişkili açıklamalar yaptılar.