Müslüman Kardeşler Mısır’da Sokağa Çağrı Yaptı

 

Son günlerdeki Körfez-Katar arasındaki gerilimin nedenleri arasında yer alan Müslüman Kardeşler örgütü, Mısır’da halkı Sisi yönetimine karşı sokağa çağırdı.

Mısır parlamentosunun, tartışmalı adalar Tiran ve Sanafir’in Suudi Arabistan’a devri sonrası yapılan çağrıda, “Tiran ve Sanafir adalarından vazgeçen Sisi rejimine karşı uzun soluklu gösterilerin hemen başlatılması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. Müslüman Kardeşler  ve eski cumhurbaşkanı adaylarından Hamdin Sabahi, anlaşmannın mecliste onaylanmasını protesto etmek için yapılacak eylemlerin,  ‘cuma öfkesi’ sloganı ile yapılacağını duyurdu.

Mısır’da Sisi yönetimi, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının kontrolünü, Mısır’a milyarlarca dolar yardım sağlayan Suudi Arabistan’a bırakan anlaşmayı geçen yıl imzalamıştı.

Katar’ın yanı sıra, AKP ile de yakın ideolojik ilişkiler içindeki Müslüman Kardeşler, 2012 yılındaki tartışmalı seçimlerle iktidara gelmiş, Temmuz 2013’te Suudi Arabistan ve ABD  destekli darbe sonucu general Abdülfettah Sisi tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştı.