Cumartesi Anneleri 638. Kez Galatasaray’daydı

 

Yakınları, eşleri, çocukları devlet tarafından katledilen Cumartesi Anneleri 638. Galatasaray eyleminde tekrar bir aradaydı.  Bu haftaki eylemde Emin Kaya’nın akıbeti soruldu. Açlık eylemlerinin bugün 101. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılarak işlerine iade edilmesi talebi de Cumartesi Anneleri tarafından, eylemde dile getirildi.

 

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesi Düğünyurdu köyünde yaşayan Emin Kaya’nın köyüne 24 Aralık 1993’de askerler baskın yaptı. Evler tek tek arandıktan sonra köy halkı okulun önüne getirildi. Bölük komutanı, Emin Kaya’yı yol gösterme bahanesiyle yanlarına aldı. Anne Meryem Kaya, komutana güvenmeyerek bir süre oğlunu takip etti. Ancak komutan “merak edilecek bir şey yok” diyerek, onu köye gönderdi. Emin Kaya bir daha eve dönmedi. Ailenin başvurularına ise “Benim bölüğümde böyle biri yok” yanıtı verildi.

devletin işkencecilerinin, Emin Kaya’ya neler yapıldığı, üç gün sonra, 27 Aralık 1993’de Kaya’nın cansız bedeni bulunduğunda anlaşıldı. Ağır işkencelerden geçirilerek katledilen Emin Kaya, gözü oyulmuş,  iç organları çıkarılmış ve karın boşluğuna iki büyük taş konularak suya atılmıştı.