“Rabia” Milliyetçi-Muhafazakar Faşistleri Birbirine Düşürdü

Düzce Belediyesi tarafından, kentin işlek bir noktası olan, Kuyumcuzade Bulvarı üzerinde yeniden düzenlenen kavşağa dün, ‘Rabia heykeli’ konulmuştu. 15 temmuz şaibesinin yıldönümü yaklaşırken bu ve benzeri hamaset gösterilerinin benzerlerini göreceğimiz aşikarken, belediye başkanı da, heykeli koyma gerekçesi olarak “Rabia’nın Türk milletinin birliğinin simgesi olduğunu” iddia eden bir açıklama yapmıştı.

Düzce Ülkü Ocakları üyeleri ise, belediye tarafından kavşağa dikilen Rabia işareti heykeline tepki gösteren bir eylem gerçekleştirdi. Anıtpark’ta toplanıp heykelin bulunduğu kavşağa kadar yürüyen ırkçı-faşistler ‘Bozkurt Türk’ün milli sembolü’ sloganı attı. Faşistler, heykeli Ülkü Ocakları bayrağı ile kapattı.

Mısır’dan Devşirilen “Rabia”

7 Haziran 2015 seçimleri ve Suruç Katliamı sonrası yükseltilen milliyetçilikle birlikte devlet yetkilileri, yaptıkları konuşmalarda, devlet paradigmasında yerleşik tekçi anlayışa paralel, ‘Tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet.’ vurgusu yapmıştı. Bu 4 maddelik  vurgu ise “Rabia” şeklinde formülize edilmişti.

Arapça “dört, dördüncü” anlamlarına gelen Rabia, 2013’te Mursi iktidarına karşı gerçekleştirilen darbe sonrası Müslüman Kardeşler yanlılarınca kullanıldı. Mursi’nin Mısır’ın 4. cumhurbaşkanı olması, darbeye karşı direnenlerin toplandığı Rabiatü’l-Adeviye Medanı’na adı verilen kadın sûfinin, ailesinin 4. çocuğu olması, bu simgeye atfedilen diğer etkenlerdi.  Müslüman Kardeşler ile ideolojik bir yakınlığı olan AKP ise, Rabia işaretini, önce Müslüman Kardeşler ile “dayanışma adına” kullansa da, daha sonra bu simgeyi kendi politik çıkarları paralelinde şimdiki içeriğine evriltti.