Distopya Dizisinden Esinlenen Kadınlar Hükümet Binasını İşgal Etti

ABD Başkanı Donald Trump tarafından gündeme getirilen, kürtajın yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısına karşı kadınlar eylem yaptı. Kanadalı feminist yazar Margaret Atwood’un Türkçe’ye Damızlık Kızın Öyküsü adıyla çevrilen ve şu sıralarda dizi versiyonu  The Handmaid’s Tale adıyla gösterimde olan romanından esinlenen kadınlar,  uzun kırmızı pelerinler giyip  beyaz boneler takarak Ohio hükümet binasını işgal etti.

Kadınlar, geçtiğimiz 13 Haziran günü gerçekleştirdikleri ve söz konusu tasarının gündemde kalması halinde tekrarlayacakları eylemlerinde, tasarının görüşülmeye başlamasını beklerken bakışlarını yere dikip sabit bir şekilde bekledi.

 

Atwood’un söz konusu romanı, “yakın gelecekte” ABD’de geçiyor. Yaşanan ekolojik katliamlar nedeniyle azalan nüfus,  kadınların hamile kalma oranlarının düşmesi ve doğan bebeklerin beşte birinin sağlık bir şekilde dünyaya gelebildiği ABD’yi bu koşulların yanı sıra, “teokratik diktatörlüğe”  dönüştüren bir darbe gerçekleşiyor. Kongrenin lağvedildiği, anayasanın askıya alındığı bu “yakın gelecek ABD’sinde” erkek egemen muhafazakar bir yapı kuruluyor.

Kayna: Çatlak Zemin-Suzan Saner