Kayyumlar “İcraatta Yarışıyor” : Sahile Binlerce Ton Hafriyat Döktürdü

OHAL sonrası, HDP belediyelerine atanan kayyumların, ekolojiye, bölge halkının kültürel değerlerine saldırı niteliği taşıyan “icraatlarının” ardı arkası kesilmiyor. Bölgeden, hemen her gün, devlet tarafından atanan kayyumların tepki çeken haberleri geliyor.

Son olarak, Erciş Belediyesi’ne atanan kayyum, bölgede yaşayan tüm canlılara ekolojik tehdit oluşturacak şekilde, Hafriyat Yönetmeliği’ni de hiçe sayarak, binlerce ton molozu sahile döktü. Kayyum, Gölağzı sahilinde gerçekleştirdiği bu ekolojik katliamı ise taşeron şirketler aracılığıyla hayata geçiriyor.

Hafriyatın dökülmesine tepki gösteren Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Erciş Belediyesi’nin Hafriyat Yönetmeliği’ni ihlal ettiğini söyledi. Hafriyat Yönetmeliği’nin belediyenin sorumluluğunda olduğunu, dökülen hafriyatın belediyenin gözetiminde gerçekleştiğini ifade eden Kalçık, dökülen hafriyatların geri dönüşüme girmesi gerekirken, sahile yığıldığını yapıldığını belirtti.

18 Mart 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Hafriyat Yönetmeliği’ne göre, hafriyat toprağı ile inşaat-yıkıntı atıklarının üretici ve taşıyanlar tarafından belediyelerin veya mahallinin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi ve dolgu yapılması yasaklanmış durumda.