Göbeklitepe’de Yeni Keşif

Urfa’da bulunan,11 bin yıllık sit alanı Göbeklitepe’de kazı çalışmaları sırasında parçalanmış halde binlerce insan kemiğine rastlandı. Bunların arasında üzerinde oluk izleri, delikler ya da aşıboyası izleri olan kafatası parçaları da bulunuyor.

Üç yetişkin kafatası parçası üzerinde yapılan incelemeler sonucu, bunların ilk önce derisi yüzülüp üzerindeki etlerinden arındırıldığı, ardından da kemiklere çakmaktaşıyla oyuklar açıldığı anlaşıldı. Veriler, kafataslarını etlerinden arındırmanın o kadar da kolay bir iş olmadığını da gösteriyor, çünkü kasların kemiğe bağlandığı yerlerde kemikler üzerinde kazımadan kaynaklanan çok sayıda çizik bulunuyor. Kafataslarına belli bir amaçla bırakılan oluk ve delik izleri, dikilitaşlardaki özenle yapılmış insan ve hayvan kabartmalarına kıyasla çok daha sade. Bu nedenle araştırmacılar, kafataslarındaki izlerin sergilenmek için değil, ip bağlanarak asılmasına yardımcı olmak için yapıldığını düşünüyor.

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsünden Julia Gresky, kafataslarındaki izlerin sergilenmek için değil, ip bağlanarak asılmasına yardımcı olmak için yapıldığını düşünüyor. Gresky bunu,  kafataslarını asarak atalarını anıyor ya da düşmanlarını sergiliyor olabilir böylelikle ölülerin gücünün canlılara geçtiğini düşünüyorlardı’ şeklinde yorumluyor.

Kaynak: Arkeofili

Göbeklitepe ile daha geniş bilgi için, aylık anarşist gazete Meydan’ın 30. sayısında Özgür Erdoğan imzasıyla yayınlanan yazıdan da yararlanılabilir.

https://meydan1.org/gundem/2015/12/gobeklitepe/