Şahin Öner Davasını Mahkeme Yetkisizlik Kararı Vererek Ağır Cezaya Gönderdi

Amed’de 4 yıl önce polisin zırhlı  araçla çarparak katlettiği lise öğrencisi 18 yaşındaki Şahin Öner davasının ilk duruşması bugün görüldü.   Öner’in ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, katil polis katılmadı.  Avukatların tanık dinleme talebi kabul edilmesiyle ifade veren tanık, olay gününe dair şunları söyledi:

“Olay günü balkondaydım.  7-8 kişi slogan atıyordu. Caddeye geldiklerinde onları görebiliyordum. 2 tane zırhlı araç geldi. Çocuklar sokağa doğru geri çekildi. Sokak lambaları sokakta yoktu, karanlıktı. Saat 8.30’du. Zırhlı araç hızla sokağa girdi. Karşı duvara çarpacaktı, o kadar süratliydi. Viraja göre çok süratliydi. Şahin Öner, araca elini kaldırarak teslim pozisyonunu aldı. Araç durmadı, hızla göğsüne çarptı. Araç, Öner’i altına alarak 5 metre sürükledi. Araç devam etti. Arkadan gelen araç durdu ve inen polisler silahlarını çıkardı. Ateş ettiklerini görmedim. Öner’in yanında durup ona hitaben “sen daha ölmedin mi” diye küfür ediyorlardı. Öner’i 4-5 polis aralarında tekmeleyerek aracın içine attılar. Bu arada küfür etmeye devam ediyorlardı.” Şahin Öner’in, polis aracına bindirilerek, hastane yerine, karakola götürüldüğü de öğrenildi.

Tanık ifadesinin ardından Şahin Öner’in avukatlarının, davanın Ağır Ceza’da görülmesi talebi mahkemece kabul edildi.

Ne Olmuştu?

Amed’de Şehitlik Mahallesi’nde, 2013 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen bir eylemde, Polis Şahin Öner’i zırhlı araçla katletmiş, olay sonrası, dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Adli Tıp Kurumu(ATK), benzer çok sayıda olayda olduğu gibi yalan beyanda bulunarak, Şahin Öner’in elindeki patlayıcı maddenin infilak ettiğini söylemişlerdi. Ancak ATK  daha sonra bu iddiasından geri adım atarak, Şahin Öner’in zırhlı araç çarpması sonucu katledildiğini kabul etmişti.