Cerattepe’de Dereler Çamur Akıyor

Devlet iktidarının “gözde şirketlerinden” Cengiz Holding tarafından Artvin Cerattepe’de yapılmak istenen altın ve bakır madeni  henüz işletmeye bile açılmayan madenin yarattığı ekolojik katliam, belgeleriyle gözler önüne serildi. Maden sahasında, yargı süreci tamamlanmadan yol ve teleferik ayaklarının yapımına, tünel açma çalışmalarına başlandığı, çıkan hafriyatın ise dere yataklarına ve vadilere bırakıldığı belirlenerek, suç duyurusunda bulunuldu.

Cengiz Holding’in maden projesiyle ilgili, Yeşil Artvin Derneği’nin açtığı ÇED iptal davası Danıştay’a taşınmıştı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Artvinlilere, yargı son kararı verene kadar madenin çalışmayacağı “sözünü” vermişti.

Ancak kendilerine verilen sözlerin hiçbirinin bugüne kadar tutulmadığını vurgulayan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, madenin şimdiden kirlilik yaratmaya başladığına dikkat çekerek, Hatile Milli Parkı’na çok yakın bir noktadaki derelerin çamur akmaya başladığını, suyun üzerinin henüz tanımlayamadıkları yağ benzeri kimyasallarla kaplı olduğunu belirtti.