IŞİD’in Tel Afer Planı mı? Tel Afer’de “Bağımsız Devlet” İlan Edildi

Cihatçı terör çetesi IŞİD’in, 2014’ten beri üslendiği büyük kentlerden Musul’da hakimiyetinin kırılması, Rakka’da ise önemli kayıplar vermesi sonrası, gözler Ortadoğu’da Sünni Arap nüfusun yoğun yaşadığı bölgelere çevrilmişti. 2014’te “hilafet” ilan eden çetenin, bu iddiasını sürdürmesi için, kontrolü altında toprak parçası bulunması gerektiğinden, bu toprak parçasının yine Suriye’nin Irak sınırı yakınları ya da Irak’taki Ninova eyaletinde olması öngörülüyordu.

Irak’ın Ninova eyaletinden  yayın yapan El Sumaria televizyonunun haberine göre, Tel Afer’deki IŞİD liderlerinin, ilçeyi ‘bağımsız bir devlet’ ilan ettikleri öğrenildi. Bölgedeki IŞİD’liler emirlerine uymayanları katı bir biçimde cezalandırmakla tehdit etti.

Tel Afer’in, IŞİD’in “hilafet devletinden” bağımsız bir “devlet” ilanı mı, yoksa Musul ve Rakka’da uğranılan kayıplar sonrası bir alternatif mi olduğu konusunda ise çelişkiler var. Nitekim El Sumaria’nın haberinden farklı olarak, gelişmeyi aktaran Iraqi News da, bu hafta başında cihatçı çetenin yaptığı duyuruyla, tüm birimlerinin Tel Afer’deki alternatif karargahta çalıştığını belirttiğini ifade ederek, bu duyurunun, örgütün Musul kentinde uğradığı yenilginin göstergesi olarak yorumlandığına dikkat çekti.

Musul’un batısında bulunan Tel Afer ilçesi 2014’te IŞİD çetesinin eline geçti. Nüfusunu  ağırlıkla Sünni ve Şii Türkmenlerin oluşturduğu ilçede IŞİD, 2014 yaz aylarında Şii Türkmenlere yönelik katliam gerçekleştirmiş, katliamdan kaçarak sınırdan Türkiye’ye geçmek isteyen Şii Türkmenler TC  devleti tarafından sınırdan sokulmamıştı. Yerli halkın katledildiği ya da göç ettiği Tel Afer’de halen yabancı ve Arap cihatçı çete mensupları bulunuyor.