OHAL 4. Kez Uzatılarak Birinci Yılını Doldurdu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 20 Temmuz 2016’da ilk etapta üç ay olarak ilan edilen ve daha sonrasında 3’er aylık periyotlarla uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) 4. kez uzatılarak bir yılını doldurdu. Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) bugün toplanmasının ardından, OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını öngören tezkere Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşülen tezkere kabul edildi ve OHAL 3 ay daha uzatıldı.

OHAL’in geçtiğimiz yıl ilk ilan edilmesi sonrası,  Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “3 aya bile gerek kalmadan 1-1,5 ay içinde” OHAL’in kaldırılacağı yönünde açıklama yapmıştı.

OHAL’le Gelen KHK’lar

Devletin OHAL ilan etmesinin nedenlerinden biri, meclis onayı gerektirmeyen ve yargı yolu kapalı olan KHK’lardı. Bir yıllık OHAL dönemi  boyunca devlet, 25 KHK  çıkardı. Çıkarılan bu KHK’larla, aralarında halen açlık eyleminde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın da olduğu binlerce kişi işlerinden atıldı, açığa alındı. Onlarca radyo kanalı, televizyon, gazete,dergi kapatıldı, böylece medya tamamen “tek sesli” hale dönüştürüldü. Belediyelere kayyum atanmasının önü açıldı, atanan kayyumlar tepki çeken, milliyetçi,militarist icraatlara imza attılar, birçok kişiyi işten attılar.

OHAL Yasakları

OHAL  sonrası, 10 Ekim, Suruç, Roboski, Soma başta olmak üzere birçok katliamın anması yasaklandı. Bu yasaklar, ilerleyen süreçte politik içeriğinin olup olmadığına bakılmaksızın, okul mezuniyet törenleri, müzik festivali gibi etkinliklere de yansıdı.

İşçi Direnişlerine OHAL Yasağı

OHAL’in ,ilan edildiği ilk günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın “OHAL’i millete karşı değil, kendimize (devlete) ilan ettik” sözlerinin aksine, tam da geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın söylediği “…Grev tehdidi olan yerlere OHAL’den istifade anında müdahale ediyoruz.” sözlerindeki gibi, diğer muhalif kesimlerin yanı sıra işçilere karşı da ilan edilmişti. Nitekim OHAL’in ilk icraatlarından biri, 22 Temmuz 2016’da Avcılar Belediye işçilerinin direniş çadırını yasaklamak oldu.

Bursa Valiliği ise, OHAL bahanesiyle, Gemlik’te bulunan MSC/Medlog Lojistik işçilerinin direnişine yasakladı. Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için şirketin İstanbul/Esenyurt, Gebze/ Muallimköy, İzmir, Mersin ve Gemlik’te bulunan işyerlerinde işten atılan işçiler 20 gündür direnişlerini sürdürüyordu. Sendikanın, şirketin işçi attığı yönünde suç duyurusuna karşın, Bursa Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu, Gemlik MSC/ Medlog Lojistik önündeki eylemi yasakladığını bildirdi.

Tutsaklara OHAL Baskıları

OHAL ile birlikte, hapishanelerdeki devrimci tutsaklar üzerindeki baskılar katlanarak arttı. Tahliyeleri gelen tutsakların OHAL’in il günlerinde, tahliyeleri keyfi şekilde engellendi, Hapishanelerdeki işkence, darp, kötü muamele vakaları büyük artış gösterdi. Tutsakların görüş, haberleşme, yayın hakkı yine OHAL bahanesiyle engellendi.

LGBTİ’ler ve OHAL Yasakları

Devletin OHAL yasaklarından “payını alan” bir başka toplumsal kesim de LGBTİ’iler oldu. Onur Yürüyüşleri’ne yönelik yasaklar, OHAL öncesi de keyfi biçimde uygulanırken, bu yılki yürüyüşlere OHAL bahanesi eklendi. Yasağa rağmen sokağa çıkan LGBTİ’lere polis saldırdı.