Devlet Medyasından “Sel ile Yaşam Rehberi”

Bugün İstanbul’da yaşanan sel, daha önceki benzerleri gibi hayatı felç ederken, devlet yetkilileri de, yine daha önceki açıklamalarında olduğu gibi, fecaat arz eden manzaraları pişkin açıklamalar ya da “doğal afet” gibi anlaşılabilir tanımlamalarla geçiştirmeye çalıştı. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, benzer durumların Londra’da yaşandığını belirterek bir anlamda “endişeye mahal yok” dedi. Valilik ve ilgili bakanlık ise “afet” kavramının arkasına sığınmayı tercih etti.

Elbette valisiyle, belediye başkanı,bakanıyla devlet erkanı böyle açıklamalar yapınca “sahibinin sesi” medya da onlardan geri kalmadı. Patronu Ethem Sancak’ın, aynı zamanda iktidar partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi olduğu Star Gazetesi, bir bardak yağmur suyunun faydalarını anlatmakla bitirememiş. Yağmur suyu, belki de iyi bir şekilde arıtıldığında mutlaka çok sayıda fayda içerir. Ancak Star ve onun gibi devlet medyası, yaşama ve sağlığa olan bu “duyarlılıklarını”, devletin şirketlerle işbirliği içinde HES, kentsel talan,  gibi katliam projelerine karşı gösterdiği oranda inandırıcı olabilir. Ötesi ise, kentsel talan ve betonlaşmanın bir sonucu olan selden “sağlıklı yaşam rehberi” çıkararak devletin bu suçlarını örtmeye çalışmaktır.

 

Devlet medyasının bir diğer sözcüsü Yeni Akit ise, Star benzeri bir “sel ile yaşamak” içerikli bir haber paylaştı bugün. “Su Altında Kalan Otomobile Ne Yapılır? başlıklı haberinde Yeni Akit, araç sahibi okuyucularına hangi durumlarda kasko şirketinden para alınacağı konusunda bir dizi öneride bulundu. Yeni Akit “haberinde” , elbette selin, devlet iktidarının neden olduğu, siyasal, ekolojik ve sosyal politikaları paralelinde ortaya çıkan nedeniyle değil, “maddi ve akçeli” sonucuyla  ilgilenerek, okuyucusunu bu doğrultuda “bilgilendirdi.”