Suruç Katliamı için Mezarlık Anmaları Gerçekleştirildi

 

20 Temmuz 2015’te Kobané’ye dayanışmaya gitmek üzere Suruç’tan yola çıkmak isteyen devrimcilere IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucu 33 devrimci yaşamını yitirmişti. Katliamın 2. yıldönümünde, saldırının gerçekleştiği saat olan 11:50’de, anmalar gerçekleştirildi.

İstanbul’da farklı mezarlıklarda, yaşamını yitiren devrimciler anıldı. Karacaahmet Mezarlığı’nda, Suruç’ta yaşamını yitiren Ece Dinç için anma gerçekleştirildi.. “Suruç’u Unutma Unutturma” sloganıyla Ece Dinç’in mezarının bulunduğu yere doğru, yürüyüş gerçekleştirildi.

 

Sloganlarla gelinen Ece Dinç’in mezarı başında Suruç Katliamı üzerine ve Ece Dinç’in mücadelesiyle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamanın ardından yapılan konuşmalarda, ” Ece yoldaş hem kadınların devriminde,  hem de Rojava Devrimi’nde vardı.33 düş yolcusunun mücadelesi mücadelemizde yaşayacak. Onlar halklar arasında can suyu oldular. Düşleri yarım kalmayacak.” denildi.

Anma, Ece Dinç’in sevdiği  “Kayalar ve Çocuklar” adlı türkünün söylenmesiyle bitirildi.

 

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren anarşist Alper Sapan’ın, Kurtköy Mezarlığı’ndaki anmasında ise, sivil polis tacizi vardı. Yaklaşık 10 sivil polis mezarlık çevresinde, anmaya gelen devrimcileri video ve fotoğraf çekimi yaparak taciz etti. Alper Sapan’ın anması, yapılan saygı duruşu ve konuşmanın ardından bitirildi.

 

Suruç’ta katledilen bir başka devrimci olan, anarşist Vatan Budak için de  Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı’nda anma düzenlendi. Anmanın yapıldığı mezarlığa Vatan Budak’ın annesi, elinde bir şişe soğuk suyla geldi ve “Vatan soğuk suyu çok severdi” diyerek elindeki suyu Vatan Budak’ın toprağına döktü.

Vatan’ın anması için mezarı başında toplanan devrimciler, yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirdi.

Saygı duruşunun ardından, HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran bir konuşma yaptı. Başaran konuşmasında, “…Onların düşü bize mirastır. Biz bu düşleri gerçekleştireceğiz, yüreğimizde, içimizde bizimle beraber mücadele edecekler.”  dedi. Anmada Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) adına yapılan konuşmaların ardından, Anarşist Gençlik adına bir konuşma yapan, Suruç’ta da yaralanmış olan Caner Delisu, ” Vatan Budak ve Suruç’ta yaşamını yitiren tüm devrimcilerin mücadelesini sokaklarda, meydanlarda taşıdıklarını ve  onların bayraklarını yükselteceklerini” belirtti.

Vatan Budak’ın babası ise konuşmasında, Vatan Budak’ın, yaşamını yitirmeden önce, sosyal medyadan paylaştığı  “…asalak gibi öleceğime, onurlu bir şekilde ölmek iyidir” sözlerini söyledi.

Vatan Budak’ın anması, akşam saatlerinde Suruç Katliamı anma ve yürüyüşlerine yapılan çağrı ile sonlandırıldı. Bu akşam saat 18:00’de Kadıköy Halitağa Caddesi’nde her ay düzenlenen oturma eylemi yapılacak. saat 19.00’da ise gençlik örgütlerinin çağrısıyla Bahariye Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirilecek. Yapılacak yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda sonlandırılacak ve burada, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren tüm devrimciler için anma yapılacak.