Anarşist Militan Nestor Makhno Devrimci Anarşizm Kavgasında Yaşıyor

Ukraynalı Anarşist militan Nestor Makhno, 1934 yılının 25 Temmuz günü, 45 yaşında sürgünde bulunduğu Paris’te yaşamını yitirmişti. 27 Ekim 1889’da Ukrayna’nın  Gulya-Polye köyünde yoksul bir ailede dünyaya gelen Nestor Makhno, yaşadığı dönemin devrimci mücadelelerinden etkilenerek 17 yaşında kavganın içinde bulmuştu kendisini. Kısa süre sonra, polise yönelik bir eylem nedeniyle 11 yıl tutsak edildi. Özgürlüğüne kavuştuğunda ilk işi ise,  doğup büyüdüğü Gulya-Polye’de tarım işçilerinin örgütlenmesine katılma olmuştu. İlerleyen yıllarda ise, yoldaşlarıyla birlikte örgütledikleri Devrimci İsyan Ordusu saflarında, bir cephede Çar’ın generallerinden Denikin’in  Beyaz Ordusu’na, bir cephede Ukrayna toprak ağalarının desteklediği Ukrayna Ordusu’na, bir diğerinde ise bolşeviklerin Kızıl Ordusu’na karşı savaştı.

16 Mart 1934’te tüberküloz teşhisiyle hastaneye yatırılan Nestor Makhno, 25 Temmuz 1934’te yaşamını yitirdi. Makhno’nun 28 Temmuz’da yapılan cenaze törenine dünyanın farklı coğrafyalarından anarşistler katıldı.

“Yoldaşlar! Zaman beklemez; bir an önce müfrezelerinizi oluşturun. Her şey özgürlüğün davası için! Bütün zalimlere ve toprak sahiplerine ölüm! Toprak sahiplerinin ve efendilerinin olmayacağı gerçek özgür komünler için nihai kavgamızı başlatalım!Şiddete şiddetle karşılık verilmelidir.*

*Nestor Makhno