İHD’den Metris Hapishanesi Önünde Tek Tip Elbise Eylemi

15 Temmuz darbe girişimi şüphelilerinden birinin mahkemeye “Hero” yazılı tişörtle çıkması sonrası, darbe girişiminin yıl dönümünde Erdoğan tarafından dillendirilen tek tip elbise uygulamasına karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından eylem gerçekleştirildi.

12 Eylül sonrası, devrimci tutsakların direnişi ile simgeleşmiş Metris Hapishanesi önünde yapılan eylemde okunan basın açıklamasında, “..Bu uygulamanın tutsakları baskı altına almayı hedeflediği” belirtildi. 12 Eylül sonrası da uygulanmak istenen tek tip elbise dayatması sonrası tutsakların, sistematik ve yoğun işkenceyle karşılaştığı ve  pek çok tutsağın yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Şimdi tekrar gündeme getirilen tek tip elbise dayatmasının tutsaklar için eza evi haline getirilmiş olan hapishanelerdeki yaşam koşullarını daha da ağırlaştırarak, insanlık dışı uygulamalara ve işkencelere yol açacağının altı çizildi.

15 Temmuz günü Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın ardından hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, söz konusu uygulama için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından ise, kamuoyunda tek tip elbise dayatması gündeme gelmeye başlamıştı.