Tacize Ve Sömürüye Karşı Çıktığı İçin İşten Atılan Yazaki İşçisi Japonya Konsolosluğu Önünde Eylem Yaptı

Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Serbest Sanayi Bölgesi’nde yer alan Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret Fabrikası’nda bir kadın işçi formen tarafından tacize uğradı, ardından işten atıldı. Fabrikadaki  tacize, sömürüye karşı çıktığı için 23 Haziran’da işten atıldı Dilek Gültekin… Ve “Yazaki’de haksızlık varsa direniş var” diyerek direnişe başladı.

24 gündür eylemde olan Gültekin, Japon firması olan Yazaki’ye karşı Japonya Büyükelçiliği önüne gelerek :

Yazaki fabrikasındaki kadına yönelik tacize ve sömürü koşullarına karşı çıktığım için, bunlar karşısında sendikalaşmayı savunduğuum için işte çıkardılar. Ve 24 gündür de direnişteyim. Her zaman kadına yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını söylüyorlar ama en fazla baskı kadına yönelik oluyor. Bunun en açık göstergesi tacizdir. Yıllarca bir formen orda kadınişçileri taciz etti. Fakat yönetim tarafından bunun üstü örtüldü. Tacizci formen korundu. Ve bundan şikayetçi olan kadın işçiler işten atıldı. Geçtiğimiz aylarda aynı formen bir kadın arkadaşımıza tecavüz girişiminde bulunuyor.Yine bunun üstü kapatılmaya çalışılıyor. Sonra genel basına yansıyan haberlerin ardından fabrika içerisindeki arkadaşlarımızın tepkisinden kaynaklı formen işten çıkarılıyor. Yazaki’de çok ağar çalışma koşulları var. arkadaşlarımızı bir yılını doldurmadan haklarını vermeden işten çıkarıyorlar. Ben bunlara tepki gösterdiğim için işten atıldım. Ve direnişimi sürdürüyorum. Ve çok büyük bir destek var, herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulunduktan sonra Japonya Konsolosluğu’na dilekçe vermek için girmek istedi ancak poliser tarafından engellendi.

Dilek Gültekin ile Dayanışmaya Gelen Devrimci Kurumlar:

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İşçi Emekçi Kadın Komisyonları, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, KESK ve Devrimci Anarşist Faaliyet