İşçilerin Sağlığı Tehlikede Diyen İşyeri Hekimini İşten Attılar

İşyeri hekimi Dr. Ahmet Tellioğlu, işyeri hekimi olarak çaıştığı OYAK Beton’dan, işçilerin akciğer filmlerinin bu konuda özel eğitim almış ILO  (International Labour Organization- Uluslararası Çalışma Örgütü), okuyucularınca değerlendirilmesini ve OYAK Beton’un tüm tesislerinde toz ölçümü yapılmasını istediği için işten atıldı.

17 yıllık işyeri hekimi Tellioğlu’nun, daha önce Organik Kimya’daki işine de, işçilerin tksik kimyasallara maruz kalmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na raporladığı için son verildiği öğrenildi. Dr. Ahmet Tellioğlu Organik Kimya’daki işine son verildikten sonra Ankara merkezli Çetinkaya Ortak Sağlık Güvenlik Şirketinde (Çet-Ka OSGB) çalışmaya başladı. Çet-Ka Tellioğlu’nu Ocak 2014’ten itibaren OYAK Beton’un Kocaeli ve İstanbul’daki işletmelerine işyeri hekimi olarak atadı. Tellioğlu işinin gereği mesleki maruziyetleri ve işe bağlı hastalıkları araştırmaya başlayınca şirket sorun çıkarmaya başladı.

Tellioğlu’nun Meslek Hastalıkları Hastanesine sevk ettiği 21 yıllık OYAK Beton çalışanına halk arasında nefes darlığı olarak biline KOAH tanısı konmuş ve hastalığının mesleki olup olmadığı araştırılmaya başlanmıştı. Ancak OYAK Beton işyerindeki toz ölçümlerini yaptırmadı.

İşçilerin akciğer filmlerinin gönderildiği ILO Okuyucusu ise 30 işçinin akciğer filmlerini inceledi ve bunların 17’sinde halk arasında toz hastalığı olarak bilinen Pnömokonyoz bulgusuna rastladı. ILO Okuyucusu Dr. Celal Mestçioğlu bu 17 çalışandan 10’unun işyeri hekimi tarafından sık sık muayene ve tetkik edilmesini kalan 7 işçinin ise Meslek Hastalığı yönünden tetkik edilmesini önerdi. Dr. Ahmet Tellioğlu bunun üzerine Çet-Ka yetkililerinden konunun önemini OYAK Beton yetkililerine anlatmalarını rica etti.

Tellioğlu’nun işten atılmadan önceki gün Çet-Ka Bölge müdürüne bir e-posta yolladığı ve “lütfen OYAK’la konuşun, bu çok ciddi bir durum, ben de zaten Cuma günü işyerine gidip hastaların sevklerini yapacağım” dediği anlaşıldı. Bu e-postanın üzerinden 24 saat geçmeden Çet-Ka’nın sahibi Mehmet Çetinkaya, Tellioğlu’nu telefonla arayarak kendisine işten çıkarıldığını bildirdi.

Kaynak: BirGün