CİA İşkenceci Psikologlar için Gizli Anlaşma Yaptı

ABD’de CIA’ye milyonlarca dolar karşılığında işkence yöntemleri tasarlamak, işkencelere katılmak ve yönetmekle suçlanan iki psikoloğa açılan davada anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın şartları açıklanmazken, iki psikoloğun jüri önünde yargılanmamasına karar verildi. ABD’de, 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası gözaltına alınan 3 eski esir adına CIA’in 2002’de işe aldığı psikolog James Mitchell ve Bruce Jessen’a dava açılmıştı. Gözaltına alınan üç kişiden Afganistanlı Gül Rahman, iki hafta boyunca kendisine yapılan işkence sonucu CIA’ye ait hücrede hipotermi nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Yapılan anlaşma sonucu CIA’ye işkence tasarlayan psikologların şüphelilerin dövülmesi, waterboarding (suda boğulma hissi yaratan bir işkence yöntemi) uygulanması, aşırı stres poziyonlarında tutulması gibi işkence yöntemleriyle ‘kişisel olarak’ ilgili olmadıklarına karar verildi.

Ortak anlaşma metninde “Mitchell ve Jessen CIA için belli tutsaklara spesifik zorlayıcı sorgu metodları içeren programı hazırlama rollerini kabul ettiler. CIA’in programında suistimale uğrayan Gül Rahman’ın yaşamını yitirmesi, ailesine acı verdi. Slim ve Bin Soud’un zorlayıcı sorgu metodlarına maruz kalması da ailelerini üzdü”  ifadeleri yer aldı.

Tüm bu işkence programı için ABD  tarafından 81 milyon dolar ödenen işkenceci psikologlar ise diğer tüm devletlerde benzer örneklerinde olduğu gibi tasarladıkları ve katıldıkları işkenceleri,  “…Biz ülkemize özgürlüklerin ve güvenliğin tehlikede olduğu bir zamanda hizmet ettik.” sözleriyle savundular.

Kaynak: Sputnik