Katalonya’da Referandum : İspanya Devleti Sandıklara El Koydu(Güncelleniyor)

İspanya’nın Katalonya eyaletinde  bugün gerçekleşecek olan “bağımsızlık referandumuna” İspanya Devleti saldırı hazırlıkları yapıyordu.

Bugün sabah saatlerinde referanduma dair ilk olarak İspanya Devleti içişleri bakanlığı yaptığı bir açıklama ile seçim sandıklarına ve oy pusulalarına polis ve sivil muhafızlar tarafından el konmaya başladığını bildirildi.

Gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz..

10.30 Birçok sandıkta seçmenler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis kilitlenen kapıları açamıyor. Kapıların önündeki insan zincirine saldırıyor.

10.59 Polis saldırısından ilk kareler

11.33  Carles Puigdemont’un  GIRONA’da oy kullanacağı merkezin kontrolü polis tarafından ele geçirilmişti. Ancak Carles Puigdemont’un oy kullanırken görüntülendi. 

 

11.38 İspanya polisi, direnen çok sayıda Katalanı gözaltına aldı. İspanyol polisi silah kullanmaya başladı. Havaya ateş açtı.

 12.21 Katalan hükümet sözcüsü Jordi Turull, kurulan seçim sandıklarının yüzde 73’ünde oy kullanma işleminin gerçekleştirilebildiğini açıkladı. 

 

12.44 Futbolcu Xavi Hernández Creus, Katalonya’da olanlar utanç verici. Demokratik bir ülkede insanlar oy kullanabilmeli. Katalonya’nın yanındayım. Yaşasın Katalonya!

 

12.56 Katalonya Sağlık Hizmetleri’nden yapılan açıklamaya göre polis saldırısında, 38 yaralı olduğu açıklandı.

 

13.12  Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u istifaya davet etti. Colau, polisin Katalanlara yönelik şiddetini de kınadı ve durdurulmasını istedi.

 

13.27 Katalanların polis saldırısına karşı direnişi sürüyor

13:55 Polis saldırısı. takviye kuvvetlerin gelmesi ile sürüyor.

14:45 Kar maskeli polisler referandum sandıklarını zorla götürüyorlar.

Madrid’de faşistler Franco selamı eşliğinde marş söylüyor

15:38 Katalan hükümeti polis saldırıları sonucu bu sabahtan bu yana 337 kişinin yaralandığını duyurdu.

17:35 Katolanya’da 3 işçi sendikası bugünkü polis saldırıları nedeniyle 3 Ekim’de grev kararı aldı. Grev kararı alan sendikaların isimlerinin CGT (Genel İş Konfederasyonu), IAC (Katalonya Sendikal Alternatif), Intersindical CSC ve COS (İşçi Sendikaları Koordinasyonu) olduğu öğrenildi.

19:26 Katalonya’daki Bağımsızlık Referandumu’na polis saldırılarının bilançosu açıklandı. 465 eylemcinin yaralandığı saldırılarda 15 polisin de yaralandığı öğrenildi.

Katalonya Bağımsız Referandum’u yerel saat ile 20:00’da sonlandırıldı.

Katalonya’da pazar günü gerçekleştirilen olaylı seçimlerin ardından resmi sonuçlar açıklandı. Referandumda yüzde 90.18 Evet, yüzde 7.83 Hayır oyu çıktığını ilan etti.