CNT’den Katalonya Değerlendirmesi; Genel Grev

Katalonya Konusundaki Poziyonumuz

Herkesin bildiği gibi, Katalonya’da daha yakıcı bir şekilde hissedilen ancak diğer bölgelerde de hissedilen bir sürecin içerisindeyiz. Ben bu satırları yazarken, polis ve rezil jandarma Guardia Civil, Katalonya’nın birçok şehrinde sokaklarda insanlara saldırıyor. Devletin bu baskı ve dayatmalarına karşı, CNT, diğer sendikalarla beraber 3 Ekim’de genel greve gidecek.

“İspanya’nın birliği” meselesi, burada, özellikle sağcı parti ve gruplar için altında toplanılacak bir şemsiye olmuştur her zaman. Bu nedenle, Katalonya ya da diğer bölgelerde ne zaman “özgürlük” gündeme gelse, bu tarz bir karşı çıkış oluyor. Şimdiden birçok şehirde faşist gruplar ortaya çıktı ve muhafazakar hükümet gittikçe daha otoriter bir tutum sergiliyor. Bunlar önümüzdeki sürecin gidişatı konusunda işaretler. Birçok alanda baskıların artması muhtemel, hatta silahlı kuvvetler bile dahil olabilir.

Bazı enternasyonel forumlarda, CNT’nin grev çağrısıyla, sözde ulusalcıların elini kuvvetlendirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu anlaşılır. Başka yerlerde de söylediğimiz gibi ince bir çizgide yürümeye çalışıyoruz ve nüansların mesafeler uzadıkça ve çeviride kaybolması normal. Bu bizim için de zor, CNT gibi açık ve çok renkli bir örgütten beklenebileceği gibi kendi stratejilerimiz hakkında birçok iç tartışma da olabiliyor.Bir yanlış anlaşılmaya geçit vermemek adına, bir yanda gittikçe otoriterleşen devlet ve onun faşist müttefiklerinin baskısına karşı koyarken, hiçbir şekilde ulusalcı gündeme destek olmuyoruz. Bu hafta boyunca referandumu, bağımsızlığı, kendi kaderini tayini savunan sayısız eylem yapıldı… CNT bunların hiçbirine çağrı yapmadı ya da destek vermedi. Aslına bakarsanız, yereldeki yoldaşlarımız, ekonomik ve sosyal meseleler gibi milliyetçileri rahatsız eden konuları öne çıkararak Katalan hükümetinin birkaç yıl önce yaptığı sosyal kesintileri hatırlattı. Bu konu, benzer kelimelerle genel grev çağrımızda var.

Dahası, apaçık nedenlerle grevin yaşanacağı tek yer olsa da, genel grev çağrısı sadece Katalonya için değil, çağrı metninde açıkça bütün İspanya devletinin tümüne karşı. Böyle bir durumda sınıf olarak kazanmak için direnişi her yere yaymak zorunda olduğu anlayışındayız. Savaş uluslar arasında değil, sınıflar arasında olmalı. Baskıcı rejim ve faşist çetelere karşı özgürlük ve isyankar bir onur için göğüs gerenlerin savaşı olmalıdır.

Baskının önümüzdeki günler ve haftalarda artmasını beliyoruz buna karşı tercihimizi genel grevden yana kullanacağız. Önümüzde ki günlerde durumu göreceğiz ve baskının artmasıyla durumun dahada alevleneceği ortada. Polis sokaklarda insanlara saldırırken ve faşist çeteler ortada serbestçe dolaşırken, devrimciler olarak boş duramayız.

Miguel Pérez, Uluslararası Sekreterlik, CNT.