ABD ve İran Arasında “Nükleer Anlaşma” Anlaşmazlığı

ABD ve İran devlet başkanları arasında “nükleer anlaşma anlaşmazlığı” büyümeye devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2015 yılında batılı ülkelerle İran arasında yapılan nükleer anlaşmayı överek Trump’ın anlaşmayı iptal edeceği söylentileri devam ederken Trump’a sert bir şekilde cevap verdi: “Geri dönülmez kazanımlar elde ettik. Değil Trump, on tane Trump gelse bunları elimizden alamaz.”

ABD Başkanı Donald Trump ise geçtiğimiz perşembe günü ABD ordusunun üst düzey komutanları ile Beyaz Saray’da bir araya gelmiş ve görüşme sonrası basın mensuplarına askerlerle poz verirken “Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Belki de fırtına öncesi sessizliktir.” demişti. Trump’ın bu sözlerinin hemen ardından bir basın mensubunun “Ne fırtınası? İran mı yoksa Kuzey Kore mi?” yönündeki ısrarlı sorulara yanıt vermekten kaçınarak “Ne anlama geldiğini göreceksiniz.” diye cevap vermişti.

Ayrıca Trump, bu anlaşmanın ABD için bür utanç olduğunu ifade ederken son günlerde söylem değişikliğine giderek İran’ın anlaşmayı ihlal ettiğini söylemeye başladı.

5+1 olarak ifade edilen BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya ile birlikte imzalanan anlaşmayla İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun askeri üslere “kontrollü girişine” izin vermişti. Bunun karşılığında İran medyasında yer alan haberlere göre petrol, doğal gaz, finans, havacılık ve deniz taşımacılığı alanlarında yaptırımlar kalkacak ve ayrıca İran yurtdışındaki milyarlarca dolarlık varlığına yeniden ulaşabilecekti.