TSK İdlip’te İddiaları

Önceki gece yarısı, TC desteğindeki Fırat Kalkanı çeteleri tarafından başlatılan İdlip işgal operasyonunda, ikinci güne girilirken TSK’ye ait zırhlı araçların sınırın aşarak kent kırsalına geçtiği iddia edildi. Haber, Reuters haber ajansı tarafından Suriye-Türkiye sınır bölgesindeki görgü tanıkları ve yerel kaynaklara dayandırıldı.

Öte yandan,bölgeden  Reyhanlı İlçesi’ndeki Oğulpınar Karakolu’ndan, İdlib kentine doğru Fırtına obüsleriyle  ateş açıldığı haberleri geliyor.

Geçtiğimiz 14-15 Eylül’de Kazakistan’ın Astana kentinde Rusya,TC  ve İran devletleri arasında varılan mutabakata göre İdlip “çatışmasızlık bölgesi” ilan edilmişti.

İdlip için Kısa Bir Kronoloji:

Suriye’nin kuzeybatısındaki büyük şehirlerden olan İdlip, Mart 2015’te Suudi Arabistan-TC-Katar devletlerinin desteğinde kurulan ve ana omurgasını El Kaide bağlantılı çeteler Nusra Cephesi ile Ahrar -uş Şam‘ın oluşturduğu Fetih Ordusu adlı çatı örgüt tarafından işgal edilmişti. Bu işgalde CIA  tarafından kontrol edilen ve cihatçı çeteleri koordine ederek finansal- silah desteği sağlayan Antakya Operasyon Odası’nın da önemli bir rolü bulunuyordu.

Cihatçı çetelerin Fetih Ordusu içindeki ittifakı, geçtiğimiz yıl sonunda Halep’in Suriye rejiminin  eline geçmesi sonrası bozulmuştu. Bunun nedeni ise TC’nin cihatçı çeteleri  Halep’ten çıkarmada Rusya-Suriye ittifakına sağladığı destek olmuştu. TC  destekli Ahrar -uş Şam ile adını Heyet Tahrir -eş Şam (HTŞ) olarak değiştiren Nusra arasında başlayan çatışmalar geçtiğimiz Ağustos ayında Ahrar’ın yenilgisi ve kentin önemli bölümüne HTŞ’nin hakim olmasıyla sonuçlanmıştı.