“Kayıp Balık Nemo” Hafızalarımızın Derinliklerine Saklanmak Üzere

Bilim insanları palyaço balıklarının soyunun, küresel ısınma dolayısıyla okyanusların ısınması ve çevresel strese bağlı olarak tükenebileceğini açıkladı.

Palyaço balıkları kendilerine gıda, oksijen ve renk kazandıran alglerle simbiyoz halinde yaşayan deniz yaratıklarıdır. Aynı zamanda anemon balığı olarak da bilinen palyaço balığı, anemonları yumurtaları ve yavruları için bir barınak olarak kullanır, karşılığında da anemonları temizler.

Tropikal mercanlardan alınarak evlerde “evcil hayvan” olarak beslenmeye başlamış, geçtiğimiz senelerde yapılan bir araştırma bu balıkların evde beslenmeye uygun olmadığını ortaya koymuştu.

Balıklar küresel ısınma artmasıyla, stres hormonundan ve stres hormonunun etkisiyle de cinsellik hormonunu ve doğurganlığın azalmasından nesilleri azalıyor.

Yaklaşık 200 ülke küresel ısınmayı 2 derece’nin altında tutmak için anlamıştı. Ancak bu durumun gerçekleşmemesinden ve karbon emiliminin sürekli artması ile küresel ısınma arttıkça okyanuslar da ısınmaya devam ediyor.