Ukrayna’da Binlerce Yahudi’yi Katleden Petlyura İçin Anıt Açıldı

Ukrayna’nın batısındaki Vinnitsa kentinde, binlerce Yahudi’nin katledilmesinden sorumlu Simon Petlyura’nın anıtının açılışı yapıldı.

Anıtın açılışı Petlyura’nın 1917-1921 yılında liderliğini yaptığı, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin Posta ve Telgraf Bakanlığı binasının avlusuna dikildi. Petlyura, heykelde bir bankta otururken Ukrayna haritası tutmuş vaziyette tasvir ediliyor.

​Öte yandan anıtın, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun 2014 yılında ilan ettiği ‘Ukrayna’nın Koruyucusu’ bayramı olan cumartesi günü açılması da dikkat çekti.

Anıt, Ukrayna’da Petlyura anısına yapılan ilk anıt oldu. Petlyura’nın daha önce Kiev’de bir büstü dikilmiş, Poltava’da da anısına bir plaka yaptırılmıştı.

Simon Petlyura Kimdir ve Nasıl Öldü?

Petlyura’nın Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin liderliğini yaptığı dönemde pogromlarda 35 bin ilâ 50 bin Yahudi katledilmişti.

Petlyura, Fransa’nın  Paris kentinde doğdu. Ukrayna’da  Yahudi asıllı Şolom Schwartzbard tarafından 1926 yılında öldürüldü. Fransız mahkemesi,  ailesinden 15 kişinin öldürülmesinin etkisinde kaldığı gerekçesiyle Schwartzbard’ın beraatine karar vermişti.