Irkçı Taraftarlar, Auschwitz’e!


Futbol takımı Lazio’nun ırkçı taraftar grubu, Roma derbisindeki rakipleri Romalılara ‘hakaret’ amaçlı, Yahudi Soykırımı’nın simgelerinden Anne Frank’a Roma forması giydirdi.
Taraftarlarının ‘Anne Frank’ eylemi tepki çeken İtalyan futbol takımı Lazio bunun üzerine her yıl 200 taraftarını Auschwitz’e götürme kararı aldı.

Irkçılıklarıyla bilinen Lazio’nun taraftar grubunun bu hareketi üzerine yüksek sesli tepkiler olmuştu. Roma Yahudi Cemaati Başkanı Ruth Dureghello Twitter’a yazdığı mesajda Lazio taraftarlarına tepki göstererek, “Futbol bu değil, spor bu değil. Yahudi düşmanları sahalardan dışarı” demişti.
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da bir açıklama yaparak, “Anne Frank’ın yüzü ve günlüğünün sayfaları, Nazi barbarlığı nedeniyle çektiği acıların ve ölümünün hikayesi tüm dünyayı duygulandırmıştır. Onun resmini hakaret ve tehdit maksadıyla kullanmak, insanlık dışı olmanın yanı sıra, ülkemiz açısından alarm vericidir” demişti.

Anne Frank Kimdir?
Ailesi Yahudi kimliklerinden dolayı Hollanda’ya kaçsa da buraya da girmeleriyle Nazilerce baskı altına alınan Anne Frank 14 yaşındayken babasının ofis binasının arkasında bulunan gizli bir yerde 2 yıl saklanmak durumunda kalır. Bu 2 yıllık süreçte ajandasını günlük olarak kullanmış ve yaşadıklarının bir bir yazmıştır. 2 yılın sonunda bu gizli bölme Nazilerce basılır ve Anne Frank ailesiyle Auschwitz toplama kampına gönderilir. Anne Frank’in babasının hariç aile üyeleri farklı toplama kamplarında öldürülür. Ancak Baba Frank’a Anne Frank’ın günlüğünü ulaştıran eski çalışanı sayesinde Anne Frank’in yaşadıkları gün yüzüne çıkmıştır.
Bu olayla birlikte Anne Frank de soykırımın simgelerinden biri haline gelmiştir.