Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin Bugün Davası Görüldü

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin (TDİ) 27 Ekim 2016 günü hapishanelerde gerçekleştirilen baskı ve zulümlere karşı gerçekleştirmek istediği eyleme polis saldırmış ve TDİ üyelerine dava açılmıştı. Bugün Silivri 5. Asliye Mahkemesi’nde davanın ilk duruşması görüldü. Dava 28 Şubat 2018’e ertelendi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin dava ile ilgili açıklaması şu şekilde;

Tutsaklarla Dayanışma Yargılanamaz!

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) olarak OHAL sonrası Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde siyasi tutsaklara dönük gerçekleştirilen sürgün sevklere ve düzeyi her geçen gün artan baskı, şiddet, işkence ve hak ihlallerine dikkat çekmek için 27 Ekim 2016 tarihinde Silivri Hapishanesi önünde yapmak istediğimiz açıklama önce jandarma tarafından hukuksuzca engellenmiş, ardından da faaliyetçilerimiz yaka-paça yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmıştı.

Anayasada bulunan ‘demokratik hak’kımızın Silivri İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından engellenmesi yetmemiş üstüne üstlük bir de faaliyetçilerimize Silivri Cumhuriyet Savcılığı’nca ‘2911 sayılı kanuna muhalefet ve görevli personele direnmek’ten dava açılmıştı.

Bugün Silivri 5. Asliye Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması, salonda devletin ‘soğuk yüzünü’ her haliyle hissettiren mahkeme başkanının ailelere dönük takındığı ‘sert’ ve ‘hasmane’ bir tutumla başladı. Kimlik tespitinin ardından devam eden duruşmada söz alan her bir arkadaşımız, savunmasına, 21 Eylül’de aramızdan ayrılarak sonsuzluğa uğurladığımız Güzel Ana’mızı anarak başladı. TDİ’nin hapishanelerde tutsak bulunanların aileleri, yakınları ve yoldaşlarının bir araya gelerek son dönemlerde artan tecrit, baskı, sürgün sevkler, işkence ve her türden hak gasplarına karşı dikkat çekmek için oluşturulmuş bir platform olduğunun altı çizilen savunmalarda; faaliyetlerimizin bundan sonrada devam edeceği vurgulandı.

Eylemimizi haberleştirmek için bizlerle birlikte gözaltına alınan, fakat birkaç hafta önce evine düzenlenen gece baskınıyla yeniden gözaltına alınarak tutuklanan Havva Custan’ın ‘bugün aramızda olamayışının tek nedeni gazeteci olmasıdır’ ifadelerinin yer aldığı savunmada, ‘bir gazeteci olarak Havva Custan’ın tutuklanmasını kınıyoruz’ denildi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin bundan sonrada eylemlerine devam edeceğinin altı vurgulanan savunmada, ‘bugün bizlerin burada yargılanması başlı başına bir hukuksuzluktur. Bu yargılamayla tutsaklara dönük gerçekleştirilen saldırı, işkence ve hak gasplarının dile getirilmemesi isteniliyor. Yani içerideki tutsaklara uygulanan zulüm ve baskının meşrulaştırılması hedefleniyor. Eğer gerçekten birileri yargılanacaksa o kişiler bizler değil, tutsaklara dönük işkence ve hak gasplarını uygulayanlardır’ denilerek TDİ’nin ve gerçekleştirdiği eylemlerin meşruluğunun altı bir kez daha çizildi.

Duruşmaya katılmayan dört arkadaşımızın da savunmalarının alınması için dava 27 Şubat 2018’e ertelendi.