Lübnan ve İsrail Askerleri Arasında Gerilim

Lübnan-İsrail sınırında, İsrail askerlerinin Lübnan tarafında sis bombası attığı ve Lübnanlı askerlere hakaret ettiği, bu nedenle de taraflar arasında gerginlik yaşandığı öğrenildi. Öğle saatlerinde yaşanan olayda, sınırdaki İsrail askerlerinin silahlarını, Lübnan askerlerine doğru yönelttikleri, hakaret ettikleri ve sınırın Lübnan tarafına üç adet sis bombası attıkları belirtildi.

İsrail ile Lübnan arasında mayınlı bir bölge bulunuyor. Mayınlı bölgenin İsrail tarafında elektrikli telleri ile çeşitli gözetleme ve istihbarat sistemleri bulunurken Lübnan tarafında ise sınır hattını sadece eski dikenli teller koruyor. Sınırın Lübnan tarafında, güvenliği Lübnan ordusuyla birlikte Hizbullah militanları sağlarken, İsrail tarafında orduya ait gözetleme merkezleri sınır güvenliğini için kullanılıyor. ‘Mavi Hat’ olarak isimlendirilen ara bölgede ise,  Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü  UNIFIL‘e ait üsler ve devriye araçları bulunuyor.

UNIFİL bölgede, Lübnan’da iç savaşın başladığı 1975 sonrası konuşlandırılmıştı.İsrail ile Hizbullah arasında 2006’daki Güney Lübnan savaşı sonrası söz konusu sınır hattında zaman zaman gerilim yaşanıyor. Söz konusu olayın, İsrail’in “örtük müttefiki” Suudi Arabistan ile Lübnan arasında, geçtiğimiz günlerde istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri üzerinden yaşanan gerilimle de ilgili olduğu sanılıyor. Hariri’nin istifa kararı, ülkedeki İran bağlantılı Hizbullah varlığını tehdit algılayan Suudi Arabistan’ın etkisinde verdiği şeklinde yorumlanmıştı.