Mithra Tapınağı Ziyarete Açıldı

Roma İmparatorluğu’ nda M.S 1 ve 4 yıllarında Pers Tanrısı Mithra’ dan etkilenmiş Mithraizm dinine ait bir tapınak 1954 yılında Londra’da yapılan 2.Dünya Savaşı kazıları sırasında gün yüzüne çıkmıştı.

O günden bugüne restorasyon sürecinde olan tapınak bugün ziyarete açıldı. Kazılar ve restorasyon sürecinde yaklaşık 14 bin takı bulundu.

Ezoterik bir din olan Mithraizm özellikle Roma askerleri arasında yaygınlaşmıştı. Mithra Roma kültüründe ”Sol Invictus” yani ”Fethedilemez Güneş” olarak yer bulmuştu.

Yeraltında bulunan ve ışık almayan tapınağa meşale ile giren askerler burada, tanrı adına hayvan kurban ederler ve çeşitli ritüelleri yerine getirirlerdi. Gizli bir topluluk olmalarından dolayı haklarında yazılı bir kaynağın da bulunmadığı Mithralar hakkındaki bilgilerimiz kısıtlı.

İmparator Constantine tarafından Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu’ nda kabul edilmesinden sonra bazı Sol Invictus ritüelleri kilise tarafından dinin içerisine yedirildi. Bunlardan en önemlisi, her 25 Aralık günü kutlanan Dies Natalis Solis Invicti” yani ”Güneş Bayramı”nın yerini İsa’nın doğduğu gün kabul edilen Noel’e  bırakmasıdır.