“Dengesiz” Başkan Trump’ın Nükleer Yetkisi Tartışılıyor

ABD Kongresi’nde 40 yılın ardından ilk kez bir ABD Başkanı için “nükleer yetki” tartışması yaşandı.

Senatonun komite toplantısında gerçekleşen tartışmalar özetle şu şekilde:

Demokrat Senatör Chris Murphy, “ABD Başkanı’nın oldukça dengesiz ve değişken olmasından endişeliyiz. Kuzey Kore’ye bir nükleer saldırı emri vermesinden kaygı duyuyoruz” .

Yüksek rütbeli ordu mensubu Robert Kehler,“Trump’ın her hangi bir  nükleer saldırı emri yasal değildir ve yerine getirilmeyecektir.”

Cumhuriyetçi Bob Corker; “Trump’ın öngörülemez davranışları yüzünden zaman zaman endişeleniyoruz ancak nükleer silah kullanma yetkisi konusunun oldukça hassas bir şekilde konuşulması gerekir. “

Politik bilimler profesörü Peter Feaver, “başkan bir düğmeye basarak füzeleri ateşleyemez”

Stanley Kubrick’in 1964 yılında yayınlanan, bir düğmeye basarak bütün dünyayı nükleer bir felakete sürükleyen bir generali ve bu eksende gelişen olayları konu alan;  Dr Strangelove (Dr. Garipaşk veya: Nasıl Kaygılanmayı Bırakıp Bombayı Sevmeyi Öğrendim) filmini akıllara getiren bu tartışmanın nereye varacağı ise merak konusu.

Ne Olmuştu?

Trump, eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarındaki konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u “roket adam” olarak nitelendirmiş ve “gerekirse bu ülkeyi tamamen ortadan kaldırmaktan çekinmeyecekleri” mesajını vermişti.

Kuzey Kore resmi medyası ise  Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a hakaret ettiği gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘ölüm cezası’nı hak ettiğini yazdı.