Rıza Sarraf Davasının Eski Savcısı Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Halen ABD’de tutuklu bulunan, 17-25 Aralık Yolsuzluk Davaları’nın da kilit ismi Rıza Sarraf davasının eski savcısı Preet Bharara ve New York Güney Başsavcısı Joon H. Kim hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmanın nedeninin söz konusu kişilerin Sarraf Davası’nda “belge, delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte’’ kullanmaları olduğu öğrenildi.

Rıza Sarraf, ABD’ye uygulanan yaptırımları delme suçlamasıyla 27 Kasım’da yargılanmaya başlanacak. Ancak başlayacak dava öncesi, söz konusu soruşturmanın 17-25 Aralık dosyalarının tekrar açılmasına neden olacak şeklide genişlemesinden endişe eden Türkiye ile ABD arasında gerilim artıyor.

Son olarak davanın eski savcısı Bharara ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında yaşanan sert polemik bu gerilimi gözler önüne serdi. Bharara, kendisi hakkında “Cemaat bağlantıları” olduğunu iddia eden Çavuşoğlu için “Türkiye Dış İşleri Bakanı bir yalancı” ifadelerini kullanarak 27 Kasım’da başlayacak duruşmaya atıfla , “Şimdi mahkemede neler olacağını görürüz” dedi.

Geçtiğimiz hafta içinde ise, bir süredir hakkında “itirafçı olduğu” yönünde iddialar bulunan Rıza Sarraf’ın “sağlık ve güvenlik durumuna ilişkin” TC  tarafından ABD’ye iki nota verilmişti.