ABD’de Her 300 Kişiden Birisi Walmart İşçisi

2012’de Los Angeles’ta gerçekleşen Wal-Mart = Sefalet eyleminden bir fotoğraf.

Visual Capitalist sitesinin cuma günü açıkladığı verilere göre Walmart ABD’de en çok işçi çalıştıran şirket “ünvanını” kazandı. Kapitalist şirketlerin sektörel bazdaki verilerini değerlendirip analizlerini sunan site, kapitalistlerin en sık kullandığı kaynaklardandır.

Sitenin verilerine göre; sadece ABD’de 1,5 milyon işçinin çalıştığı şirket özellikle ABD’nin güney eyaletlerinde birçok işçi çalıştırıyor. Teksas’ta 172 bin, Arkansas’ta 54 bin, Virjinya’da 45 bin çalışanıyla, perakende satış yapan mağazalar zincirlerinde de ilk sırayı elinde bulunduruyor. 1962’den bu yana market zincirlerini ve işçilerine yönelik sömürüyü büyütmeye çalışan şirket, ABD’de 22 eyalette aktif ve bu eyaletlerin en büyük patronu konumunda.

Tüm dünyada 2,1 milyon işçisi bulunan Walmart’ın çalışma koşullarına, ücret politikalarına karşı yüzbinlerce işçi özellikle ABD’de dönem dönem greve gidiyor ve protestolar gerçekleştiriyor. Kapitalist sömürünün marketler zinciri Walmart, bu sömürülerle kurucusu Sam Walton’un ailesinin zenginliğine zenginlik katarken, ABD’de ve dünyada en çok kazanan şirketler listelerinin başını tutuyor.