Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Ertelendi, Cenevre Yine Çıkmazda

Soçi’de Aralık ayında gerçekleştirilmesi beklenen, çatışmaların -şimdilik- büyük oranda sonlandığı Suriye’ye savaş sonrası döneme hazırlık niteliği taşıyacağı söylenen  Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Şubat ayına ertelendiği belirtildi. Rusya diplomatik kaynakları, ertelemenin nedenini, kongrenin hazırlıklarının sürmesi olarak açıkladı.

Rusya’nın bir süredir Suriye Savaşı’nın müzakereler yoluyla sonlandırılması için önerdiği Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD-Rojava delegasyonunun katılımı TC  devleti tarafından, itiraz şerhi konarak tartışma gündemi yapılmıştı. Geçtiğimiz hafta yine Soçi’de Rusya-TC-İran’ın katılımıyla düzenlenen üçlü zirvenin ardından ise Rusya, TC’nin PYD ile ilgili yaptığı itirazların, Suriye’de siyasi çözüm için önerilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanmasına engel teşkil etmeyeceğini açıklamıştı.

Öte yandan yarın yeni turu başlayacak olan Cenevre Görüşmeleri öncesi önemli bir gelişme yaşandığı duyuruldu. Reuters’in Suriye yönetimine yakınlığı ile bilinen El-Watan gazetesine dayandırdığı habere göre Suriye delegasyonu, yarınki görüşmelere gidişini erteledi. Erteleme nedeninin, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde toplanan, ABD-Suudi Arabistan destekli, BM’nin de temsilci gönderdiği, cihatçı çetelerin katılımıyla düzenlenen Riyad Yüksek Müzakere Heyeti toplantısında alınan “Esadsız geçiş” kararı olduğu değerlendiriliyor.

Yarın başlayacak Cenevre Görüşmeleri’nde, Suriye delegasyonu ve Riyad Yüksek Müzakere Heyeti, savaşın tarafları olarak ilk kez aynı masada buluşacaktı. Görüşmelere saatler kala yaşanan bu gelişme, son olarak geçen Eylül ayında 7. turu yapılan, ancak şimdiye dek hiçbir turundan savaşın bitimine dair somut bir sonuç çıkmayan Cenevre’yi bu turda da benzer bir çıkmazın beklediği işaretini veriyor.