S-400 Krizi “Yeniden”

TC devletinin ABD ile gerilen ilişkilerinde bir “yaptırım” aracı olarak kullandığı, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımıyla ilgili  kriz yeniden gündeme geldi. Krizin tekrar gündeme gelmesi, Suriye Demokratik Güçleri’ne yapılan silah yardımının süreceğine ilişkin ABD’den yapılan açıklamaya “rest olarak” yorumlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, bugün yaptığı konuşmada, ABD’nin SDG’ye yaptığı silah yardımını “mecburiyet” olarak gerekçelendirdiğini iddia ederek, ‘Ben de diyorum ki S-400’ler bir seçim değil,bir mecburiyet’ açıklamasında bulundu.

S-400 anlaşmasına ilişkin Rusya’dan yapılan açıklamada ise, söz konusu gerilimi artırması muhtemel bir ton vardı. NATO’nun, TC ile S-400 füze savunma sistemleri anlaşmasıyla ilgili rahatsızlığını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kirill Logvinov, bu konunun sadece Moskova ve Ankara’yı ilgilendirdiğini belirterek, “Eğer Türk meslektaşlarımız bu tür silahlara ilgi duyuyorsa ve müzakerelere hazırsa, biz herhangi bir askeri-siyasi blokta üye olup olmadığına bakılmaksızın her ülkeye karşı açığız.” dedi.